Adrenalin Yetmezlikte Beslenme İpuçları

Adrenalin Yetmezlikte Beslenme İpuçları

 

Daha önceki gönderilerimden birinde izlemenizi önerdiğim “Şeker  Gerçeği (That Sugar Film)” adında bir belgesel vardı. 
-
Belgesel de  Damon Gameau 2 ay boyunca günde 40 çay kaşığına denk gelecek kadar şeker tüketti. Üstelik bunu bilinen abur cuburlarla değil mısır gevreği, yağsız aromalı yoğurt, kızartılmış fasülye, buzlu çay, organik meyve suyu gibi sağlıklı diye pazarlanan yiyecek içeceklerdeki gizli şekerlerden temin etti. 
-

Hepimiz kızarmış, işlenmiş trans yağ dolu yiyeceklerin, yüksek fruktozlu mısır şurubunun, kilo alımı, diyabet, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması vb ne sebep olabileceğini biliyoruz.
Ancak beni bu belgeselde en çok etkileyen şey Damon’un kolesterolünün veya kan şekerinin yükselmesi değil; kişiliğinin ve enerjisinin değişmesiydi. Beslenmesi olumsuz yönde değiştiğinde daha agresif, depresif, huzursuz ve çok daha yorgun birine dönüşmüştü.
-
Tüketmemiz için evrimleştiğimiz yiyecekler yerine işlenmiş ve enflamatuar yiyecekler yediğimiz zaman hücrelerimiz onları yabancı yani tehlikeli bir şey olarak algılamaktadır. Dolayısıyla beden stres yanıtını aktive eder ve alarma geçer. Yani yanlış yiyecekler çok önemli ve farkında olmadığımız bir STRES kaynağıdır.
-
Stres yanıtı her kronik hastada ana tetikçilerden biridir.
-
Adrenal bezleriniz kronik strese bağlı olarak düzgün çalışmadığında adrenal yorgunluğun ortaya çıkacağından bir önceki gönderimde bahsetmiştim.
-
Adrenal bezler üzerindeki stresi iyileştirmek, sağlıklı kan basıncını sağlamak ve besin eksikliklerini gidermek için uygun bir beslenme planı elzemdir.
-
Adrenal yorgunluk beslenmesi kendinizi iyi hissettiren ve hücrelerinizi besleyen “gerçek” yiyecekleri kısıtlamak yerine daha fazla ve dengeli tüketmek demektir. 
-
Bu diyet kalorileri azaltmakla ilgili değildir. Aslında tam tersi; çünkü çok kısıtlayıcı olmak adrenalleri daha da zorlayabilir.
-

Adrenal yorgunluk için uygulanacak beslenme planında öğünlerinizin zamanlaması ve kaç saatte bir beslenmeniz gerektiği önemlidir. 

Kan şekerini düzenlemek, elektrolit dengesini sağlamak ve böbreküstü bezlerini desteklemek hedeflendiğinden daha sık  beslenmek (Örneğin 4-5 saatte bir) gerekebilir. Elbette tüketilen gıda önemli. Potasyum, sodyum, magnezyumca zengin sebzeler, sebze suları, kuruyemişler tercih edilmeli. 
-
Uygun adrenal fonksiyon geri kazanılana dek aralıklı oruç ve düşük karbonhidratlı diyetler bu hasta grubu için uygun olmayabilir.

KAÇINILMASI GEREKEN BAŞLICA YİYECEKLER : 


✖️Rafine karbonhidratlar: şeker, suni tatlandırıcılar, gluten içeren tahıl unları ve undan yapılan mamuller, nişastalar, irmik, makarna, bulgur
✖️İşlenmiş yağlar (Ayçiçek yağı, mısır, soya, pamuk, kanola yağı vb) , margarinler
✖️Alkol 
✖️Kafein 
✖️Gazlı İçecekler
✖️Kızarmış Yiyecekler 
✖️İşlenmiş Gıdalar, Fast Food 
✖️İşlenmiş Et Ürünleri
✖️Rafine tuz
✖️Gıda katkı maddeleri
✖️Genetiği değiştirilmiş gıdalar (mısır,soya vb)
✖️Süt (laktoz-kazein)
✖️Kişinin intoleransı olan gıdalar

-
Adrenal yorgunluk durumunda kahvaltı yapmanızı ve gün boyu düzenli besleyici yemek yemenizi öneririm. Uyandıktan sonraki yarım saat içinde protein tüketmek faydalı olabilir. Bu, kan şekeri seviyenizi dengelemeye ve sabahları kortizolü yükseltmeye yardımcı olur
-
Kan şekeri seviyenizi olabildiğince sabit tutun. Düşük ve yüksek kan şekeri vücudunuz için stres yaratır. Her öğünde yağ ve protein yemek, bir sonraki öğüne kadar kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
-
Gıda intoleransınız/alerjiniz olan besinlerden uzak durmak bu süreçte çok önemlidir.
-
BESLENMEDE BUNLARI ÖNE ÇIKARIN

????DOĞAL İŞLENMEMİŞ TUZLAR
✔️Kaya tuzu
✔️Deniz tuzu 

SAĞLIKLI YAĞLAR 
✔️Soğuk Sıkım Zeytin Yağı
✔️Avokado, 
✔️Keten Tohumu, 
✔️Hindistancevizi Yağı, 
✔️Üzüm Çekirdeği Yağı, 
✔️Sade Yağ 

ORGANİK SEBZELER
✔️Karnabahar
✔️Brokoli
✔️Lahana (beyaz-kara-kırmızı)
✔️Brüksel lahanası
✔️Turp
✔️Roka
✔️Kuşkonmaz 
✔️Enginar
✔️Kereviz
✔️Havuç
✔️Bamya
✔️Marul
✔️Maydanoz
✔️Ispanak, Pazı (tüm yeşil yapraklılar)
✔️Kırmızı pancar
✔️Pırasa
✔️Salatalık
✔️Mantar
✔️Sarımsak
✔️Soğan
✔️Tatlı patates

KALİTELİ PROTEİNLER
✔️Yağlı doğal avlanmış balıklar (uskumru, hamsi,sardalya,somon..)
✔️Serbest dolaşan tavuk ve hindi 
✔️Otla beslenen sığır, dana, kuzu, keçi eti 
✔️Organ etleri (karaciğer vb)
✔️Kemik suyu 
✔️Yumurta

KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
✔️Ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği, brezilya cevizi, ay çekirdeği
✔️Chia, susam, keten, kenevir tohumu, 

ELEKTROLİT DENGESİ İÇİN
✔️Hindistan cevizi suyu
✔️Kereviz sapı suyu
✔️Limon
✔️Bol su 
✔️Probiyotikler açısından zengin fermente besinler 

MEYVELER
✔️Nar, kivi, karadut, ahududu, yaban mersini, kızılcık, üzüm, armut, kayısı, böğürtlen, vişne, elma gibi lif bakımından zengin ve çeşitli mevsiminde meyveleri tercih edin. 
-
Takipte kalın.