Magnezyumun Hangi Formunu Kullanmalıyım?

Magnezyumun Hangi Formunu Kullanmalıyım?

Magnezyumun vücudumuz için hayati bir öneme sahip olduğunu önceki yazılarımda bahsettim. Bütün bu faydaları sağlamak için Magnezyumun öncelikle gıdalarla alınması çok kıymetlidir. Takviye kullanırken beklenen yararı sağlayabilmek için ise uygun bir form seçilmelidir. Fakat magnezyumun o kadar çok farklı formu var ki akıl karışıklığı yaratması çok normal. Hangi magnezyum formu uykusuzluk için daha ideal? Ya da fibromiyaljide hangisini tercih etmelisiniz veya kabızlık durumunda en hızlı çözümü hangi magnezyumla sağlarsınız bu yazı da anlatmaya çalışacağım.
 
1- Bir devlet hastanesine gittiğinizde reçete edilen magnezyum takviyelerindeki magnezyum formu Magnezyum OKSİTTİR. Aslında bu form magnezyum eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için tercih edilmemelidir. Çünkü sindirim sistemi tarafından zayıf bir şekilde emilmektedir. Bu nedenle magnezyum miktarını arttırmayacaktır. Sadece kabızlık gibi rahatsız edici durumları kısa süreli rahatlatması amacıyla kullanılabilir. Çünkü bağırsak duvarından su çekerek gaitayı yumuşatır. Bu nedenle kullanım süresi de sürekli olmamalıdır.
 
2-  Magnezyum SİTRAT magnezyumun sitrik aside bağlı formudur. Bu formun biyoyararlanımı iyidir. Sindirimi, özellikle kabızlığı ve midede hazımsızlığını desteklemek için kullanılır. Bunun haricinde spor sonrasında kasların onarılması, kas krampları, huzursuz bacak, kas ağrıları gibi şikayetlerde kullanım için de ideal formdur. Ayrıca oksalat metobolizmasında da olumlu etkileri olduğu için böbrekte kalsiyum oksalat taşı varlığında hastalar bu formdan yarar sağlayabilir.  Yüksek dozlarda ishal veya sindirim bozukluğuna neden olabileceği akılda bulundurulmalıdır.
 
3- Diğer bir magnezyum formu Magnezyum MALAT. Malik aside bağlı magnezyum formu olup malik asit enerji elde edilmesinde kilit işlem olan krebs döngüsünde rol alır. Bu nedenle malat formu enerji üretimini iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca malik asit alüminyum gibi ağır metallerin detoksifikasyonuna da katkı sağlar. Spor öncesi kas gücünü arttırmak için ya da Fibromiyalji, kas ağrıları, kronik yorgunluk, omuz-boyun gerginliği, hassas noktaları hafifletmek, migren ve depresyon tedavilerinde iyi bir yardımcıdır. Ayrıca sindirim sisteminde emilimi iyidir. Vücuttaki magnezyum seviyelerini artırmak için iyi bir seçenektir. Enerji üretim süreçlerini desteklediği için sabah kahvaltıdan 2 saat kadar sonra alınması çok daha iyidir.
 
 
4- Mg BİSGLİSİNAT: Magnezyumun glisin aminoasidi ile şelat formudur. İyi emilen bir formdur ve minimum müshil etkisine sahiptir. Glisin, detoksifikasyon ve hücresel fonksiyonu desteklemenin yanı sıra sakinleştirici etkisi ile bilinir. Kaygı, depresyon, stres, anksiyete ve uykusuzluğun azaltılmasına, sinir sistemini yatıştırmaya, PMS şikayetlerine, fibromiyaljiye, migrene yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak sağlığını da destekler. SIBO, geçirgen bağırsak tedavilerinde etkili bir formdur.
 
5- Mg TAURAT: Magnezyumun taurin aminoasidi ile şelat formu olup biyoyararlanımı yüksektir. Sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olabilen, kan basıncını düşürebilen, kalp damar sağlığını iyileştirebilen ve beyni sakinleştiren formdur. Bu nedenle özellikle kardiyovasküler fonksiyonları iyileştirmek, insülin duyarlılığını geliştirmek, hipertansiyonu kontrol altında tutmak istediğimizde bu formdan veya bu formu da içeren kompleks formlardan yararlanırız. Bu form migren, baş ağrısı, kalp aritmisi, anksiyete, zihinde bulanıklık, diyabet tedavilerinde iyi bir yardımcıdır.
 
6- Mg KLORÜR:Sıklıkla magnezyum yağında karşımıza çıkar. Mg yağı topikal uygulanır. Bu şekilde kullanımda vücuda püskürtme-masajla ovma yapılarak tatbik edildiğinde deri tarafından emilir. Bazen hafif iğne batması şeklinde geçici etki yapabilir fakat ağrıyan kasların, eklemlerin sakinleştirmesine, spor sonrası rahatlamaya katkı sağlar. Detoksifikasyonu destekler. Mg yağı şeklinde kullanım vücuttaki magnezyum biyoyararlılığını artırır. Kullanmayı sevdiğim bir formdur.
 
7- Mg SÜLFAT: Epsom tuzu olarak da bilinen magnezyum sülfat da kullanmayı sevdiğim harika bir alternatiftir. Magnezyum sülfat, magnezyum, kükürt ve oksijenin birleşmesiyle oluşur. Genelde banyo suyuna eklenerek veya ayak banyosu olarak kullanılır. Epsom tuzlarının detoksifikasyon, sinir sistemini gevşetme, kas / eklem rahatlama gibi faydaları vardır. Ancak böbrekler tarafından çok hızlı bir şekilde vücuttan atıldığı için gerekli miktarların vücut tarafından emilimi daha zordur. Klinik ortamda damardan kullanımı da olabilen bir formdur. Oral kullanılacak epsom tuzunun ise saflığına dikkat edilmelidir.
 
Sağlıkla kalın